SAMTALETERAPI
Samtaleterapi er en fokuseret samtale mellem en uddannet terapeut og en klient. Når du kommer i terapi hos mig alene eller med din partner, bruger vi samtalen til fx afklaring, opklaring, bearbejdning af svære oplevelser, afdækning af mønstre, indsigt i dine egne temaer, konfliktløsning og nye veje. Samtaleterapi er ikke det samme som at tale med en ven eller din partner. Det handler kun om dig/jer, og jeg bruger min faglighed og min erfaring til at bevare overblik og retning.
Therapy in English also available
PARTERAPI
Parterapi er fokuserede samtaler med det mål at få det bedre sammen.
Målet er forskelligt fra par til par, men de fleste søger – og får – afklaring, forståelse og en tættere forbindelse.
Mange får også mere glæde, mere sex og fornyet håb på fremtiden sammen.
Samtalen er kernen
I parterapi taler I med hinanden og mig. Vi sidder sammen i mit hyggelige lokale, vi drikker kaffe eller te, og der er en tryg og uformel stemning.
Jeg sætter i gang, holder snor i samtalen og sørger for, at I begge bliver hørt. Jeg kan også hjælpe med at ‘oversætte’ svære følelser eller budskaber.
Fordi jeg trænet i kommunikation, kan jeg ofte høre nogle nuancer, I ikke selv lægger mærke til. På den måde kan vi finde frem til misforståelser, skjulte følelser og mønstre.
Hver for sig
I løbet af parterapien vil jeg tilbyde jer samtaler hver for sig. Nogle ting er nemmere at tale om, når din partner ikke er til stede, og det hjælper mig som terapeut med at få det fulde billede.
Jeg fortæller ikke noget fra disse sessioner i parterapien, med mindre I beder mig om det.
Det kan også være, at vi starter en parterapisession med fx 20 minutters individuel samtale.
Fokus på jeres forhold
Parterapi handler om jeres forhold. I er altså ikke i individuel terapi.
Indimellem kan det dog også være nyttigt at tale om, hvad I hver især har med i bagagen, fra fx fra jeres barndom, når det gælder kærlighed og parforhold.
Eller vi kan tale om det, der især rører sig i den ene af jer, fx frygt for at miste den anden, sygdom, arbejdsløshed eller andet – fordi det påvirker jeres forhold.
Øvelser og lektier
Jeg har et lager af korte eller længere øvelser, I kan lave i rummet sammen med mig, eller som I kan få med hjem.
Nogle elsker ‘lektier’, andre vil hellere være fri. Begge dele er helt i orden.
Terapien skal frem for alt føles relevant for jer. Jeg har ikke en one size fits all, men skræddersyr opgaverne til jer.
Jeg kan også anbefale bøger og podcasts, som kan insprere i lige netop jeres situation, hvis I ønsker det.
Min tilgang til parterapi
Som jeres parterapeut ønsker jeg, at I gennem et forløb hos mig skaber varige forandringer i jeres forhold og lærer selv at bruge redskaberne fra parterapien.
Jeg tror ikke på hurtige konklusioner og quick-fixes, men på at finde ind til roden af problemer. Det gør vi først og fremmest gennem samtalen mellem jer, med mig som støttende guide.
De beslutninger, I tager, skal give mening for jer og ingen andre. For mig handler det altså ikke om, hvad der er ’rigtigt’ eller ’forkert’, men om at hjælpe jer med at undersøge, hvordan livet med hinanden kan blive godt for jer.
Jeg forventer, at I kommer for at arbejde med jer selv og hinanden. I behøver ikke at have været i terapi før, og I må gerne være i tvivl om, hvad terapi kan. Vi finder ud af, hvad det kan for jer.
TYPISKE UDFORDRINGER:
Rigtig mange par har svært ved at kommunikere. I kan føle, at det er svært at tale om problemerne, at I ikke får talt nok sammen i dagligdagen, eller I oplever hver især, at I ikke bliver hørt og forstået af den anden.
At tale sammen i en intim relation rummer en mængde udfordringer og faldgruber. Måske kan I genkende nogle af dem?
- I har ikke det samme sprog for følelser.
- I lytter ikke til ordene, men tuner ud og fylder de blanke felter med det, I tror, den anden vil sige.
- I lytter med jeres egne følelser og forestillinger frem for med ørerne.
- I glemmer at sætte en god ramme om kommunikationen og prøver at klare den i luften mellem andre gøremål.
- I gør ikke samtaler færdige. Den ene af jer oplever, at “vi taler altid om problemer”, mens den anden synes, at “vi får aldrig talt i bund”.
- Den ene har mange flere ord end den anden og får ‘overtaget’ i samtalen. Begge bliver frustrerede, fordi I ikke taler samme sprog.
Alt det tager vi fat på i parterapien, og så hjælper jeg jer med at øve jer i at tale bedre sammen.
I et trygt rum vender vi dårlige vaner til gode og finder en måde, I kan kommunikere på, som virker for jer.
Når I står over for en stor overgang eller beslutning i jeres liv, kan det være en hjælp at få en tredjepart ind i samtalen. Jeg har en del par, som kommer til mig med deres tvivl og overvejelser:
- Skal vi gå fra at ses til at være kærester?
- Skal vi blive sammen (for altid)?
- Skal vi have børn sammen?
- Skal vi flytte sammen?
- Hvordan skal vi balancere familie og arbejde?
- Vil vi have et åbent forhold?
Store overvejelser, som jeg tager alvorligt. Sammen kigger vi på jeres ønsker og behov, og I lærer at kommunikere dem til hinanden på en kærlig og respektfuld måde.
På den måde bliver det nemmere at forstå og mærke hinanden, og så er I meget bedre rustet til at tage store livsbeslutninger sammen, også i fremtiden.
Sex og lyst kan enten være grunden til, at I opsøger mig, eller et emne vi kommer til at tale om undervejs.
Typiske udsagn kan være:
- “Jeg savner at være intim med min partner”
- “Jeg kan ikke have sex med dig, når vi er uvenner hele tiden”
- “Det er, som om vi er blevet mere venner end kærester hen ad vejen”
- “Det er svært for mig at tænde hjemme blandt rodet og vasketøjet”
- “Børnene tager al energien, og så kommer du med endnu et krav”
- “Jeg savner at føle mig begæret af dig”
Når to mennesker i et par ikke har lige meget lyst, kalder vi det lystubalance – og den kan godt bringe jeres forhold ud af balance.
Det handler ikke kun om, hvor meget eller lidt lyst I har. Det handler også om, hvad I hver især har lyst til seksuelt, hvordan jeres balance i det hele taget er, og hvordan I er vant til at være sammen.
Er lysten væk?
Lysten er med os hele livet, men ændrer form og styrke. For kvinder især i takt med hormonelle forandringer som graviditet, amning og overgangsalder, og for begge køn i forbindelse med livsforandringer, udfordringer i parforholdet og fx sygdom.
I terapien kan vi både gå dybere ind i årsagerne til lystubalancen og finde konkrete første skridt til at komme derhen, hvor I gerne vil være seksuelt.
Køn og lyst
Mænd og kvinder har lige meget lyst, men lysten kan ytre sig forskelligt. En del kvinder har brug for at beundre, respektere og føle sig tryg ved deres sexpartner. Mange mænd finder omvendt nærheden, trygheden og kærligheden gennem det seksuelle.
Så hvordan løser i den gordiske knude, at den ene vil knalde for at blive tætte, og den anden skal føle sig tæt for at knalde?
For begge køn gælder, at lysten er kompleks, så vi arbejder aldrig ud fra skabeloner, men ud fra min faglige viden og jeres egne erfaringer.
Erotiske typer
Nogle mennesker tænder på dufte, lyde og æstetik, andre på kønsdele og direkte sex, atter andre på den følelsesmæssige forbindelse. I sessionerne kan vi afdække, hvilke erotiske typer, du og din partner er, og finde på kreative måder, I kan møde hinanden på i lige præcis det, der giver jer lyst.
Speeder og bremse
For at få lyst, kræver det både, at du løfter foden fra det, der bremser dig, og trykker på det, der tænder dig. De fleste mennesker husker kun det sidste. De trykker på speederen med spa-ophold og lækkert lingeri, men glemmer at løfte bremsen ved at eliminere stress, løse konflikter eller hvile ud.
I sessionerne kan vi se på, hvad der er jeres individuelle bremser og speedere. Det skaber større forståelse imellem jer og giver jer konkrete redskaber til at arbejde med jeres sexliv.
Når I kommer i parterapi, og den ene har været utro, vil I som regel være i chok begge to.
Den ene af jer er i chok over svigtet, den anden over at være blevet afsløret.
Utroskab kan bringe et væld af følelser frem, og parterapi er et sted, hvor de kan få frit løb. Det kan være følelser som:
- Vrede
- Sorg
- Jalousi
- Svigt
- Skam
- Angst
- Lede
- Lyst
- Skadefryd
- Mindreværd
- Mereværd
Nogle af følelserne, fx lyst, kan overraske eller forskrække, men det er fuldstændig normalt. Hvis du er den, hvis partner har været utro, kan utroskaben udløse lyst, fordi en anden har begæret det, du havde, og pludselig får du øjnene op for det.
Samtidig er du vred og føler måske afsky, og de to følelser kan være meget forvirrende at have på en gang.
Hvis du er den, der har været utro, kan du måske føle en forvirrende blanding af eufori over det, du har oplevet, skyld over den smerte, du har forvoldt, glæde over at have gjort noget for dig selv og meget mere.
Det er smertefuldt, fordi jeres følelser er modsatrettede, og derfor kan det være en god idé at få nogle timer hver for sig, hvor I har mulighed for at bearbejde jeres forskellige oplevelser.
Ærlighed eller ej?
Jeg tager altid udgangspunkt i, hvad du/I har brug for. Nogle har brug for at tale hele utroskaben igennem, andre har mere fokus på afklaring af, hvad der skal ske nu.. Jeg kan støtte jer med min viden og ved at turde være med jer i de svære følelser.
Videre sammen
Utroskab kan nogle gange åbne for samtaler, I ikke har haft før, som kan bringe jer tættere på hinanden og det forhold, I gerne vil have. Andre gange er skaderne på selvværd og tillid så store, at reparationsarbejdet bliver for omfattende.
Hvis I beslutter at gå fra hinanden, kan jeg hjælpe jer med at komme fra hinanden på en måde, I kan leve med fremover.
Nogle par vælger monogami fra og aftaler, at det seksuelle rum kan omfatte andre efter aftale.
De forskellige måder at gøre det på kan fx hedde:
- Non-monogami
- Polyamouri
- Åbne forhold
- Swingerforhold
At leve med flere seksuelle partnere kræver meget kommunikation og løbende tjek-ind. Har vi det stadig godt med de rammer, vi har sat? Er det, som vi havde forestillet os? Føler vi os stadig trygge og glade i relationen?
Mange af problemstillingerne ligner dem i monogame forhold, men de bliver sat på spidsen og udfordret af den non-monogame livsstil. Jalousi, frygt og usikkerhed kan fylde, også selv om begge har sagt ja til non-monogami.
I terapien er der taletid til alle følelser, og vi kan sammen se på jeres oplevelser og dynamikker. Jeg kan støtte jer i at sætte de rammer, der fungerer bedst for jer.
Min tilgang til sexologi
Jeg er sexpositiv og tror på, at erotisk lyst er en livskraft og en kilde til alle mulige former for glæde.
Erotik går efter min opfattelse langt ud over det, vi oftest kalder sex. Det kan foregå i hovedet, på tekst, gennem billeder, dans og andre bevægelser. Erotik driver os og løfter os op.
Problemer i sexlivet
Samtidig ved jeg, at et pars sexliv kan være kilden til en masse støj, problemer og skuffelser.
Sexlivet er utilfredsstillende, når den ene eller I begge ikke føler jer set og mødt i jeres behov. I kan blive frustrerede, komme i konflikt, tabe respekt eller komme til at holde mindre af hinanden.
Et trygt rum at tale i
Når I kommer til mig med en problematik som fx lystubalance (den ene har mere lyst end den anden), lyst til forskellige ting eller ’bare’ intet sexliv overhovedet, så starter vi stille og roligt. Jeg er vant til at tale om sex og bliver ikke genert, men måske har I det på en anden måde, og det respekterer jeg. Vi går frem i jeres tempo og finder både årsager og løsninger sammen.
Kink-forløb i babysteps
Til min eksamen udarbejdede jeg et forløb for par, der vil eksperimentere med kink i deres forhold og vil gøre det med omsorg og tryghed.
Er I interesserede i dette forløb, så kontakt mig, og vi laver en aftale.
Bøger og podcasts
Min begejstring har, udover min uddannelse til sexolog, også ført mig til at skrive tre erotiske romaner og en erotisk novellesamling, samt at lave en podcast om kvinders lyst med min partner Patricia Jiménez.
SOLOTERAPI
Klienter kommer alene hos mig for at arbejde med blandt andet temaer som:
– Tilknytning
– Selvværd
– Negative tanker
– Svære relationer
– Grænser
I soloterapi er samtalen kernen, men jeg bruger også øvelser og lektier, hvis det giver mening for dig.
Single i parterapi
Nogle gange er det bedste tidspunkt at gå i parterapi på, mens du er single.
Her er fred og ro til at se på de forhold, du har været i, hvad der gik godt og galt, og hvor du gerne vil hen i fremtiden.
Single i parterapi er for dig, der:
– Er blevet skilt og har brug for en ny start i kærligheden
– Synes, at du ender i de ‘forkerte’ forhold igen og igen
– Vil have mere ud af livet og kærligheden
Single i parterapi består af:
– Samtaler om dit kærlighedsliv indtil nu – hvad har du med af overbevisninger og mønstre? –
– Dine ønsker for dit kærlighedsliv i fremtiden
– Øvelser, der kortlægger dine styrker og værdier
– Skriveøvelser, indtaling af memoer, leg med kort eller billeder
– Meditationer
– Praktiske øvelser i dine relationer
TYPISKE UDFORDRINGER:
Den måde, du knyttede dig til dine forældre eller andre som barn kan have betydning for, hvordan du knytter dig til en partner som voksen.
Har du haft en tryg tilknytning, har du et godt fundament for at knytte dig til andre i dit voksenliv. Men har du været mere utrygt tilknyttet, kan dit mønster spænde ben for dig i dine voksne forhold.
I terapien kan vi se på, hvad der har skabt dit tilknytningsmønster, så du lærer det at kende og kan vælge at gøre noget andet, når det er aktivt.
Vi kan også se på din tilknytning i dine voksne forhold. Hvordan er du knyttet til lige præcis den partner, du har nu, eller den seneste du har haft? Og vil du gerne have det sådan? Eller er det mønster, du er i, usundt for dig?
Den rigtig gode nyhed er, at dit tilknytningsmønster kan ændre sig i takt med bedre erfaringer. Så det er aldrig for sent at få et trygt tilknytningsmønster.
En del af mine klienter kommer med problemer, som dybest set handler om selvværd.
Vi har alle sammen brug for at føle, at vi har lov til at være her, uanset hvordan vi præsterer, hvor godt vi ser ud, eller hvor meget vi gør for andre.
Men hvis du ikke har den følelse med dig helt grundlæggende, kan du blive fanget i mønstre, hvor du kæmper for dit værd på mere eller mindre hensigtsmæssige måder.
Terapien kan hjælpe dig til at få set på dine forestillinger og historier om dig selv og kunne få et mere kærligt og realistisk syn på dig selv.
Tæt forbundet med lavt selvværd er negative tanker. Du er måske fanget i et spind, hvor den ene negative tanke leder til den næste:
”Jeg har det dårligt.”
”Hvorfor har jeg det altid dårligt?”
”Alle andre har det godt, der er noget galt med mig, når jeg altid har det dårligt.”
”Hvor er jeg nederen, at jeg altid har det dårligt.”
I terapien ser vi sammen på dine tanker: Hvor kommer de fra? Hvad vil de dig? Er de rigtige? Hvad kunne være en alternativ tanke?
Det er muligt at vende de negative tankemønstre, og det letter meget for de fleste og giver energi og håb for tilværelsen.
”Helvede er de andre”, sagde den franske eksistensfilosof Jean Paul Sartre. Men vi kan ikke undvære de andre. Vi har brug for andre mennesker til selskab, til udvikling, til kærlighed. At være forbundet med andre kan nogle gange være en stor udfordring.
Du har måske haft en svær barndom og kæmper med relationen til dine forældre endnu.
Du har konflikter med dine søskende, dine venner eller andre tæt på dig.
Du har det svært i dit parforhold, men I er ikke klar til parterapi.
I soloterapien ser vi på dine relationer, hvad de betyder for dig, og hvad du selv kan gøre ved dem.
Som voksen har du selv både ansvaret og kontrollen. Du kan vælge, hvordan du vil være i en relation – eller om du vil være i den. Terapien er et trygt rum til at vende dine muligheder.
I samspillet med andre mennesker har vi brug for at afgrænse os. For nogle er det svært både at mærke og sætte grænser.
Du er måske bange for, at du bliver forladt eller udstødt, hvis du markerer, hvad du vil og ikke vil være med til.
Eller du når aldrig at mærke, at dine grænser bliver overskredet, før du mærker konsekvenserne af det.
I soloterapien arbejder vi med dine grænser, så du både bliver i stand til at mærke dem og sætte dem over for andre.
DET KAN DU/I FORVENTE
✓ Et trygt og fortroligt rum, hvor du/I bliver mødt åbent og fordomsfrit, og hvor alle følelser er velkomne. Her er plads til at være ked af det, glad, vred, hvad end der fylder.
✓ At jeg spørger, lytter og understøtter lige netop det, der er vigtigt for dig/jer. For mig er det vigtigste, at terapien giver mening for dig/jer.
✓ Høj faglighed. Jeg er certificeret parterapeut og modtager jævnligt supervision.
DET FORVENTER JEG AF DIG/JER
✓ At du/I kommer for at arbejde seriøst med jer selv.
✓ Det er ikke nødvendigt at have været i terapi før, og det er også helt i orden at være i tvivl om, hvad terapi kan. Vi finder ud af, hvad det kan for dig/jer.
✓ At du/I holder en god tone, mens vi taler sammen.
✓ At du/I siger til mig, hvis noget ikke fungerer for dig/jer i terapien.
Book Terapi
Udfyld formen ved siden af, og modtag en email fra mig hurtigst muligt.
FYSISKE SAMTALER
- Samtalerne foregår i hyggelige lokaler i Holbergsgade, kun 400 meter fra Kgs. Nytorv i midten af København.
ONLINE
- Jeg tilbyder online-terapi til dig/jer, der enten bor langt væk eller af andre grunde foretrækker at mødes sådan.
Priser
- Parterapi, 80 minutter: 1.795 kr.
- Soloterapi, 50 minutter 1.100 kr.
- Terapi for tre personer, 100 minutter 2.300 kr
- Køber du fem sessioner forud, får du 10% rabat.
Tider
- Man: 9-19
- Tir: 9-19
- Ons: 9-19
- Tor: 9-19
- Fre: 9-19
- Lør & søn: Kun efter aftale
Lokation
Samtalerne foregår i hyggelige lokaler i Holbergsgade, kun 400 meter fra Kgs. Nytorv i midten af København.